Gospodarstwo
Ekologiczne SĄTYRZ PIOTR WOŹNICKI |
Telefon: +48 501 496 097 | e-mail: p.woznicki@wp.pl
Żywność ekologiczna Szczecin
Nasze grunty wykorzystujemy przede wszystkim do ekologicznej uprawy żywności. W tej części województwa zachodniopomorskiego, na terenie Ińskiego Parku Krajobrazowego, sprzyjają temu naturalne warunki. Dlatego nasze warzywa, owoce i wyroby są zdrowe i cieszą się zaufaniem klientów oraz hurtowników.
Niedaleko Szczecina uprawiamy warzywa, które są smaczne i zdrowe, mogąc stanowić podstawę świadomej, zbilansowanej diety i służąc do przygotowywania wielu posiłków. To między innymi:
- koper, szczypior, cebula, jarmuż, por,
- różne odmiany kapusty, rzodkwi, sałat,
- pomidor, papryka, burak ćwikłowy, ziemniak,
- cukinia, dynia, brokuł, kalafior, ogórek gruntowy,
- marchew, pietruszka, por, rzodkiewka.
Aby określić żywność mianem ekologicznej, musi być produkowana zgodnie z restrykcyjnymi przepisami i spełniać niezbędne kryteria nie tylko uprawy, ale całego procesu, łącznie z dostawą czy przechowywaniem.
Dostępne badania wskazują, iż warzywa i owoce z upraw ekologicznych zawierają więcej wartościowych składników – antyoksydantów oraz witamin. Tym samym mają właściwości prozdrowotne i są rekomendowane w codziennej diecie.
W naszym gospodarstwie stawiamy na uprawę i hodowlę zgodnie z naturą, bez zbędnych, szkodliwych dodatków, które wpływają na jakość żywności. Wiemy, że wielu mieszkańców województwa zachodniopomorskiego poszukuje sprawdzonego źródła warzyw i owoców. Dlatego z dumą prezentujemy efekty naszej całorocznej pracy, zachęcając do współpracy hurtownie nie tylko ze Szczecina.